09.11.2017

Gluteenittomat ja maidottomat mokkapalat

Mokkapalat, tuo kaikkien lasten ja miksei aikuistenkin kestosuosikki taipuu moneen.

Tämä leivonnainen pelastaa arki-iltojen makeanhimon ja synttäreiden tarjoilut.

Suklaiset, hieman kahvilta maistuvat palat tulivat Suomeen Ruotsista 40-luvulla. Alkuperäisessä reseptissä kerrotaan olleen aprikoosihilloa pohjan ja kuorrutteen välissä ja pinta koristeltiin kookoshiutaleilla. Mokkapaloja on kutsuttu myös nimellä Ruotsinparhaat, Ruotsin hyvä ja Suklaaneliöt. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Parhaiten tämä tuttu herkku tunnetaan kuitenkin kentän laidalta, urheilutapahtumien buffeteista. Suklaaneliöt ovat myös monelle se helppo leivonnainen, jota tehdään pahimpaan makeannälkään vaikka keskellä viikkoa.

Koska mokkapalat on kaikkien suosikki, niillä voi loistavasti korvata myös syntymäpäiväkakun. Käyttämällä erilaisia koristeita, saa tähän herkkuun vähän vaihtelevuutta. Palat voi asetella kakkutarjottimelle näyttäväksi asetelmaksi tai niistä voi tehdä pieniä leivoksia leikkaamalla mokkapalalevy pyöreiksi paloiksi. Vain mielikuvitus on rajana.

Koska kaikilla täytyy olla oikeus syödä näitä suklaisia mokkaherkkuja, tässä resepti gluteenittomiin ja maidottomiin mokkapaloihin, jotka maistuvat takuulla joka ikiselle, eikä kukaan erota, että kyseessä on gluteeniton leivonnainen.

p.s. Tarkista vielä, että strösselit ja muut koristeet ovat myös maidottomia ja gluteenittomia.

Gluteenittomat ja maidottomat mokkapalat

20 palaa

½ dl vettä

½ dl Van Houten -kaakaojauhetta

225 g maidotonta margariinia

2½ dl sokeria

2¾ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

½ dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

4 munaa

Kuorrute

6 dl tomusokeria

½ dl Van Houten -kaakaojauhetta

100 g maidotonta margariinia

½ dl kahvia (myös pelkkä vesi käy)

nonparelleja

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kiehauta vesi ja mittaa joukkoon kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi ja ota pois liedeltä. Mittaa isoon kulhoon kylmä margariini ja sokeri ja toiseen astiaan valmiiksi jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa margariini ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi ja lisää joukkoon kananmunat yksitellen, samalla vatkaten. Lisää jauhot vähitellen, edelleen vatkaten. Kaada lopuksi taikinan sekaan kaakaoseos ja vatkaa se tasaisesti taikinan joukkoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille, tasoita pinta lusikalla tai lastalla ja laita uuniin 25–30 minuutiksi.

Tee kuorrute, kun pohja on tullut uunista ja jo jäähtynyt haaleaksi. Mittaa tomusokeri ja kaakao valmiiksi yhteen astiaan. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon tomusokeri-kaakaoseosta pikkuhiljaa, koko ajan vispilällä vatkaten, mieluiten siivilän läpi. Lisää välillä kahvi. Kun tomusokeri on kokonaan sulanut, kaada kuorrute heti jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita nopeasti lastalla tai lusikalla. Ripottele päälle nonparellit ja anna jähmettyä ennen leikkaamista.