Graveyard vanukkaat
24.10.2018

Graveyard -vanukas Van Houtenin tapaan

Suklaiset ”hautausmaavanukkaat” ovat oiva Halloweenin jälkiruoka. Herkullinen vaniljainen kaakaovanukas saa pinnalleen kinuskikastiketta ja kaakao-pähkinämurua. Kaiken kruunaa henkäyksen ohuet tuile –keksit.
Ohje on monivaiheinen, mutta helppo. Valmistaminen kannattaa aloittaa edellisenä päivänä.

Tuile -keksit
25 g pehmeää voita
¾ dl tomusokeria
2 munankeltuaista
¾ dl jauhoja
1 rkl Van Houten kaakaojauhetta
Pinnoitettua pahvia esim. kakkurasiasta
Pikeeriä tai sokerikuorrutetta (ohje alla)

Kaakaomuru eli soil
25 g voita
2 dl sokeria
1 dl Van Houten kaakaojauhetta
hyppysellinen suolaa
0,25 dl pähkinärouhetta

Vanukas
8 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl Van Houten kaakaojauhetta
3-5 tippaa vaniljauutetta
5 keltuaista
2,5 rkl maissitärkkelystä(maizena)

Valmista kinuskikastiketta

8 kpl 1,5 dl vetoista  kippoa

Valmista keksit.
Leikkaa hautakiven muotoiset aukot pinnoitetusta pahvista (esimerkiksi kakkurasian pahvi tai foliovuoan kansi)
Ota voi ajoissa pehmenemään.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Mittaa jauhot ja kaakaojauhe valmiiksi samaan astiaan.
Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi.
Vatkaa joukkoon munankeltuaiset ja jauho-kaakaoseos.
Vatkaa tasaiseksi ja laita hetkeksi ( 15 min) jääkappiin.
Aseta muotti kylmälle pellille leivinpaperille ja levitä taikina muottien yli lastalla.
Nosta muotti pois ja nosta keksit uuniin 6-8 minuutiksi. Anna jäähtyä ennen pelliltä nostamista. Säilytä kannellisessa rasiassa kuivassa paikassa.

Koristele keksit pikeerillä, joko valmiilla kaupasta tai vatkaa 1 valkuainen ja 2,5 dl tomusokeria jämäkäksi tahnaksi. Koristele pursottimella ja anna kuivahtaa.

Valmista vanukas.
Lämmitä 2 dl maitoa kattilassa ja vispaa joukkoon kaakaojauhe ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää vaniljauute. Anna kiehahtaa.

Vatkaa keltuaiset ja 6 dl maitoa, lisää maissitärkkelys mieluiten siivilän läpi. Vatkaa tasaiseksi. Kaada kuuma kaakaoseos munaseoksen joukkoon ohuena nauhana. Kaada seos takaisin kattilaan ja kiehuta  hiljaisella muutama minuutti samalla vispaten, kunnes vanukas on selvästi paksuuntunut.  Kaada vanukas annoskuppeihin niin, että kupin reunoja jää näkyviin noin 2 cm ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

Valmista kaakaomuru.
Sulata voi.
Sekoita sokeri, pähkinät, suola ja kaakaojauhe tilavassa kulhossa. Kaada päälle sula voi ja sekoita puuhaarukalla, kunnes muodostuu murua. Säilytä jääkaapissa.

Kokoa annokset.
Valuta vanukkaan päälle hieman kinuskikastiketta. Ripottele päälle kaakaomurua reilun ruokalusikallisen verran. Aseta keksit paikoilleen juuri ennen tarjoilua, etteivät ne kostu ja taivu.

Ohjeen Van Houtenille kehitti Prisca Leclerc