01.11.2018

Marinoidut luumut ovat herkullinen ja itsetehty lahja

Ruokalahja on ekologinen, edullinen ja nopea toteuttaa. Marinoidut luumut ja luumupiirakka syntyvät kädenkäänteessä. Resepti on niin helppo, että kuka tahansa osaa sen tehdä.

Marinoidut luumut ovat nopea ja helppo ratkaisu, kun sinulta puuttuu pikkujoululahja tai viime hetken joululahja aikuiselle ystävällesi. Reseptiä voi tuunata oman maun mukaan. Kun pakkaat kuivatuista luumuista ja marinadiliemestä koostuvan herkun kierrätettyyn lasipurkkiin, on setti myös ekologinen – ja lähes aineeton lahja. Kun annat tämän ruokalahjan hyvissä ajoin ennen joulua, ehtii herkkusi vielä joulupöytäänkin.

Marinoidut luumut toimivat sellaisenaan vaikka jäätelön päällä, tai ne voi soseuttaa juustokakun täytteeksi. Voit myös esimerkiksi printata purkkiin nätin pakettikortin, johon voit kirjoittaa vaikka luumupiirakan reseptin.

Glögiliemessä marinoidut luumut

200 g Sunsweet -luumuja
2 dl glögitiivistettä
3 dl vettä
0,5 dl juoksevaa hunajaa
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
pari noin viiden sentin mittaista palaa appelsiininkuorta

Yhdistä ainekset pienessä kasarissa luumuja lukuun ottamatta ja keitä viitisen minuuttia.
Lisää luumut ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Ota liedeltä ja anna maustua pari tuntia.
Poista kanelitanko, vaniljatanko ja appelsiininkuoripalat.
Marinoidut luumut voi tarjoilla kylminä tai hieman lämmitettyinä.
Luumut säilyvät tiiviisti suljetussa purkissa kylmässä noin viikon.

Luumupiirakka (10-12 palaa)

Pohja:
100 g voisulaa
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta

Täyte:
1 annos glögimarinoituja luumuja
1 rkl perunajauhoja
1 dl maitoa
250 g maitorahkaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi tarvitset:
korkean, halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuoan
nokare voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa muna, sokeri ja voisula kevyesti kulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, piparkakkumauste ja leivinjauhe ja sekoita munaseokseen. Anna pehmeän taikinan tekeytyä peitettynä kylmässä noin 30 minuuttia, jolloin se kiinteytyy.
Sekoita yhteen muut täytteet paitsi luumut. Valuta luumuista ylimääräinen neste ja sekoita luumujen joukkoon perunajauhot.
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin noin 3-5 millimetrin kerrokseksi. Piirakan reuna saa olla noin nelisen senttiä korkea. Levitä pohjalle marinoidut luumut ja kaada niiden päälle rahkatäyte.
Paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia, välillä tarkkaillen, ettei piirakan reuna pääse tummumaan liikaa.
Anna jäähtyä 30 minuuttia ennen kuin poistat vuoan. Tarjoile esimerkiksi marinoitujen luumujen, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Resepti ja kuvat: Kimmo Ollila/Otavamedia