3 pahinta extra-virgin oliiviöljyn vihollista:
- Auringonvalo
- Happi
- Kuumuus
Näiden vaikutuksesta kallein ja hyvälaatuisinkin extra-virgin oliiviöljy saattaa menettää laatuaan. Ainakin hyvälaatuisimmat extra-virgin oliiviöljyt kannattaa aina säilyttää pimeässä, viileässä paikassa hyvin suljettuna. Ideaalinen lämpötila öljyjen säilytykseen on 15 – 25 ºC.
Oletko ikinä miettinyt, miksi oliiviöljyt myydään pääsääntöisesti vihreissä lasipulloissa? Juuri näiden vihollisten vuoksi! Vihreä väri estää auringonvalon suoran pääsyn pullon läpi öljyyn, tällöin sisällä oleva öljy ei kuumene samalla lailla kuin kirkkaassa astiassa ja lasi estää hapen pääsyn öljyyn.
Miksi oliiviöljy jähmettyy?
Alle 15 asteen lämpötiloissa oliiviöljyyn saattaa muodostua pilvimäistä tai jopa helmimäistä ’sakkaa’, joka liukenee itsekseen lämpötilan taas noustessa normaaliin huoneenlämpöön. Kyseessä on harmiton reaktio, eikä ilmiö juurikaan vaikuta öljyn ominaisuuksiin, joten öljyä voi säilyttää myös hieman huoneenlämpöä viileämmässä huoletta.