23.08.2018

Täydellisen pizzan täytteet

Parhaat maut pizzatäytteissä ovat usein yksinkertaisia, joten täydellinen pizza syntyy jo parista hyvästä raaka-aineesta. Katso keittiömestari Teemu Laurellin toimivat pizzatäytevinkit.

Top Chef -voittaja ja helsinkiläisen Shelter-ravintolan ravintoloitsija Teemu Laurell sanoo, että parhaat pizzatäytteet ovat usein yksinkertaisia. ”Pizza kannattaa pitää kohtuullisen simppelinä. Täytteitä pitää olla sopivasti, ei liikaa, joten maltti on valttia. Kaksi tai kolme täytettä on ihan riittävä määrä”, Laurell vinkkaa.

Perusasiat: pohja, tomaattikastike ja juusto

Maukkaan pizzan lähtökohtana ovat hyvä tomaattikastike, mozzarellajuusto ja ennen kaikkea ajatuksella leivottu pohja. Täydellisen pizzapohjan reseptin saat tästä.

Kastikkeen Laurell kokkaa kuullottamalla sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä ensin keskenään, sitten tomaattipyreen kanssa. Lisättyään tomaattimurskan hän keittää kastiketta hieman kasaan, jotta maku tiivistyy. Mausteeksi riittävät suola, mustapippuri ja tilkka extra virgin oliiviöljyä, ja lopuksi kastikkeen voi soseuttaa tehosekoittimella.

Juuston Laurell lisää viimeisenä, muiden täytteiden päälle. Mozzarella on pizzajuustojen ykkönen, ja paras pizza syntyy käyttämällä raasteen sijaan siivutettua tuoremozzarellaa.

Ideoita täytteisiin: Suosituimmat pizzatäytteet

Laurell luottaa pizzatäytteissä suosittuihin klassikoihin.

Täytteissä kannattaa huomioida makujen tasapaino. Esimerkiksi suolaisia makuja voi tasapainottaa makeudella, raskaita ja rasvaisia taas tuoreilla kasviksilla.

Hyviä ideoita yhdistelmiksi ovat esimerkiksi:

  • Mausteinen pepperoni-salami ja tuore tomaatti siivutettuna.

  • Tonnikala (esimerkiksi John West) ja särmää tuova oliivi, myös katkaravut käyvät samaan pizzaan.

  • Kinkku ja tuoreet kasvikset ja/tai herkkusieni.

  • Kinkku ja raikkautta antava ananas (esimerkiksi Dole).

  • Sinihomejuusto ja sitä keventävät kasvikset kuten tomaatti.

  • Buffalo-mozzarella, raikas basilika ja suolainen parmesan-juusto.

  • Herkkusieni yhdistettynä ilmakuivattuun kinkkuun, salamiin ja basilikaan.

Hyviä pizzatäyteideoita on lukemattomia muitakin. Pizzan päälle sopivat myös esimerkiksi artisokansydämet, aurinkokuivattu tomaatti, pinaatti, kypsennetty kana, kylmäsavulohi, simpukat sekä moni muu raaka-aine.

Laurell lisää vielä, että laadukas neitsytoliiviöljy kuten espanjalainen Borges on aina hyvä lisämauste pizzan päälle.

Ideoita täytteisiin: Erikoisemmat täytteet

Pizzatäytteiden valinnassa voi käyttää luovuutta:

  • Kasviksia kannattaa kokeilla monipuolisesti. Laurell sanoo, että kun määrän pitää kohtuudessa ja kasvikset on leikattu tarpeeksi pieniksi paloiksi, ne kypsyvät hyvin eivätkä vetistytä pizzaa. Toimivia kasviksia ovat ainakin sipuli, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika ja vihreä parsa.

  • Myös juustoilla voi leikitellä. Pizzaan sopivat etenkin pehmeät juustot, kuten vuohenjuusto tai trendikäs burrata.

  • Kotimaiset metsäsienet kuten kantarelli ja suppilovahvero antavat pizzaan hienon maun. Niiden käsittelyksi riittää putsaaminen. Sienet käyvät monen täytteen pariksi, kokeile esimerkiksi katkarapuja.

  • Uuniin voi pyöräyttää vaihteeksi valkoisen pizzan, jossa tomaattikastike korvataan esimerkiksi ricottajuustolla. Laurell vinkkaa, että juuston lisäksi täytteeksi riittää yksi tai kaksi kasvista, esimerkiksi kotimaiset sienet ja sipuli. Valkoisen pizzan voi hyvin tehdä sisäänleivottuna eli taittamalla sen calzoneksi, jonka taikina saa jäädä paksuksi ja jopa pullamaiseksi.

Maailman helpoin pizza?

Pelkästään tomaattikastikkeella ja juustolla päällystetty pizza margherita on hyvä pohja, jonka päälle voi latoa täytteitä paistamisen jälkeen.

  • Rucola ja parmankinkku ovat klassikkoyhdistelmä, jota voi täydentää vastaraastetulla parmesaanilla.

  • Muutkin leikkeleet sopivat pizzaan paistamisen jälkeen, hyviä ovat ainakin mortadella-makkara tai ohueksi leikattu pepperoni. Suolaista salaminmakua voi pyöristää crème fraîchen eli ranskankerman avulla.

  • Mozzarella käy sekin, juusto kannattaa ensin siivuttaa ja valuttaa talouspaperin päällä.

  • Myös raastettu vuohenjuusto toimii.

  • Tuoreet yrtit, etenkin basilika antavat hienoa sävyä.

Vinkkejä pizzan paistamiseen

Laurell sanoo, että pizzan paistamisessa kannattaa huomioida jokunen yksityiskohta. ”Ihmiset tekevät pizzaa monenlaisissa paikoissa. Uuni ja sen lämpötila vaikuttavat, samoin se, onko pizzapohja kylmä vai huoneenlämpöinen”, hän avaa.

Pizzanpaistoon onkin muutama toimiva niksi:

  • Pohjan on hyvä kohota kunnolla ennen täytteiden lisäämistä.

  • Uunin pitää olla mahdollisimman kuuma.

  • Uuninpelti kannattaa kuumentaa etukäteen.

  • Taikinan ja täytteiden on hyvä olla huoneenlämpöisiä ennen paistamista, jotta pizza nousee nopeasti ja paistuu rapeaksi.

  • Pizzapohjaa voi esipaistaa, jos täytteet ovat nopeasti kypsyviä. Esimerkiksi äyriäiset sitkistyvät, jos niitä kypsentää liian kauan.