Ideoita pizzatäytteisiin
Lempipizzatäytteitä on yhtä monta kuin on itse tehdyn pizzan valmistajiakin. Toiset luottavat perinteisiin vaihtoehtoihin, kuten kinkkuun ja toiset kokeilevat mielellään uutta.
Ravintoloitsija Laurell luottaa pizzatäytteissä suosittuihin klassikoihin ja vinkkaa, että täytteissä kannattaa huomioida makujen tasapaino. Hyvä vinkki on, että esimerkiksi suolaisia makuja voi tasapainottaa makeudella ja raskaita sekä rasvaisia makuja tasapainotat taas tuoreilla kasviksilla.
Hyviä ideoita pizzatäytteiksi ovat esimerkiksi:
- Mausteinen pepperoni-salami ja tuore tomaatti siivutettuna.
- Tonnikala ja särmää tuova oliivi, myös katkaravut käyvät samaan pizzaan.
- Kinkku ja tuoreet kasvikset ja/tai herkkusieni.
- Kinkku ja raikkautta antava ananas (esimerkiksi Dole).
- Sinihomejuusto ja sitä keventävät kasvikset kuten tomaatti.
- Buffalo-mozzarella, raikas basilika ja suolainen parmesan-juusto.
- Herkkusieni yhdistettynä ilmakuivattuun kinkkuun, salamiin ja basilikaan.
Hyvät pizzatäyteideat eivät suinkaan lopu tähän. Pizzan päälle sopivat myös esimerkiksi artisokansydämet, aurinkokuivattu tomaatti, pinaatti, kypsennetty kana, kylmäsavulohi, simpukat sekä moni muu raaka-aine.
Laurell lisää vielä, että laadukas neitsytoliiviöljy kuten espanjalainen Borges on aina hyvä lisämauste pizzan päälle.
Luovuutta ja rohkeutta pizzatäytteiden valintaan
Syntyykö kotikeittiössäsi useimmiten samanlaisia pizzoja? Kaipaatko vaihtelua tuttuihin makuihin? Poimi Laurellin vinkit inspiraatioksi pizzatäytteiden valintaan:
- Kasviksia kannattaa kokeilla monipuolisesti. Kokeile esimerkiksi sipulia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa tai vihreää parsaa. Kun pidät kasvisten määrän kohtuullisena ja leikkaat ne tarpeeksi pieniksi paloiksi, kypsyvät ne paremmin eivätkä vetistä pizzaa.
- Leikittele juustolla. Pizzaan sopivat etenkin pehmeät juustot, kuten vuohenjuusto tai trendikäs burrata.
- Kotimaiset metsäsienet kuten kantarelli ja suppilovahvero antavat pizzaan hienon maun. Niiden käsittelyksi riittää putsaaminen. Sienet käyvät monen täytteen pariksi, kokeile esimerkiksi katkarapujen ja sienien yhdistelmää.
Sivuiltamme löydät valtavan määrän pizzareseptejä, tutustu ja ihastu!
Suosituimmat pizzatäytteet
Suomalaiset rakastavat pizzan päällä kinkkua, ananasta, salamia ja sinihomejuustoa. Ananas maistuu monen suomalaisen pizzassa, sen kiistanalaisuudesta huolimatta. Suolaisen ja makean yhdistelmä miellyttää monia ja ananaksen lisäksi pizzan täytteeksi saattaa päätyä myös makea mansikka tai päärynä.
Kuuluuko ananas pizzaan?
Kyllä ja ei – kysymys, joka jakaa mielipiteet. Siinä missä toiset ovat vahvasti sitä mieltä, että ananaksen paikka ei ole pizzassa, nauttivat toiset ananaspizzansa hymyssä suin. Makuasioista ei sovi kiistellä ja pizzatäytteeksi ananaksen haluavat voivat myös jatkossa valita ananaksen pizzansa päälle ilman huonoa omaatuntoa.
Valkoinen pizza on kokeilemisen arvoinen
Vaihtelua pizzaelämykseen tuo myös valkoinen pizza, eli pizza bianco. Valkoinen pizza paistetaan ja tarjoillaan ilman tomaattikastiketta. Tomaattikastikkeen sijaan pizzaan voi laittaa esimerkiksi ricottajuustoa. Tutustu valkoisen pizzan reseptiin ja valmista herkullinen villiyrttipizza ilman tomaattikastiketta. Valkoisen pizzan voi hyvin tehdä myös sisäänleivottuna eli taittamalla sen calzoneksi. Tällöin taikina saa jäädä paksuksi ja jopa pullamaiseksi.
Laurell vinkkaa, että juuston lisäksi pizza biancon täytteeksi riittää esimerkiksi yksi tai kaksi kasvista, kuten kotimaiset sienet ja sipuli.
’Nduja – herkullinen pizzatäyte Italiasta
’Nduja on alunperin Etelä-Italiasta kotoisin oleva, pizzan päälle erinomaisesti sopiva, maistuva ja kipakka salamitahna. Helsingin Sanomien ruokaliitteessäkin kunniaa saanut tahna on erinomainen lisä paitsi pizzaan, myös pastaan ja pataruokiin.
Hungry Chefin ’Ndujan herkullinen, sopivan tulinen maku syntyy sen pääraaka-aineista, rasvaisesta possunlihasta ja -rasvasta sekä tulisuutta tahnaan tuovasta chilistä.
Kokeile käyttövalmista ’ndujaa pizzan täytteenä ja tutustu ’Nduja-pizzan reseptiin.