12.10.2017

Ranskalainen kaakaohetki

Pariisi on maailman itseoikeutettu kahvilapääkaupunki. Me kaikki varmasti allekirjoitamme tämän väittämän. Kahvi ei maistu missään paremmalta kuin hörpittynä pariisilaisen kahvilan terassilla paikallista ihmisvilinää katsellen. Mutta harva ehkä tietää, että Pariisista saa myös maailman parasta kaakaota. Aidoimmillaan ranskalainen kaakao on tummaa, paksua ja vähäsokerista. Kuuma suklaa tuli tutuksi Ranskassa Louis XIV hovissa. Silloin suklaa sulatettiin juomaksi ja makeutukseksi joukkoon laitettiin sokeriruo’on pätkä. Kyytipoikana juotiin kylmää vettä, sillä juotava suklaa oli niin paksua ja täyteläistä.

Kaakao liittyy ranskalaisilla lapsuuteen. Le gouter, eli välipala on tärkeä ateria, jonka lapset syövät iltapäivällä koulusta kotiin palattuaan. Päivällinen syödään Ranskassa myöhään, joten välipala on välttämätön. Kotimatkalla koulusta, matkanvarren boulangeriestä eli leipomosta ostetaan mukaan croissant ja suklaapatukka tai suklaacroissant. Se on croissant-taikinasta tehty nyytti, jonka sisällä on tummaa suklaata. Välipala nautitaan kotona kaakaon kera. Kaakao on myös lasten aamupalajuoma. Ja kyllä, kaakao on tummaa, eikä kovinkaan makeaa.

Ehdottomasti parhaat kaakaot saa Pariisissa Teehuone Angelinasta ja Cafe de Florista. Näihin kahviloihin on useimmiten jonoa. Kun jonossa seisoo myös paikallisia, voit olla varma, että jonotus on kokemuksen arvoinen.

Van Houtenin kaakaojauheessa on aito, vanhanajan kaakaon tumma maku. Van Houtenin kaakaojauhetta käytetään paljon leivontaan, mutta siitä saa myös valmistettua tummaa, korkealaatuista kaakaojuomaa, jossa sokerin määrän voi itse määritellä.

Tämä kaakaoresepti jäljittelee Pariisilaisten teehuoneiden samettisen täyteläistä kaakaota.  Reseptissä on voita, mutta suhteellisen vähän sokeria.  Tumma ja täyteläinen kaakaojuoma nautitaan parhaassa seurassa ja tarkasti valittuina herkkuhetkinä.

Ranskalainen kaakaojuoma

Neljä annosta

2 dl kermaa

1 rkl vaniljasokeria

½ vaniljatanko

50 g voita

1 dl Van Houten kaakaojauhetta

0,5 dl sokeria

hyppysellinen cayennepippuria

hyppysellinen suolaa

8 dl kevytmaitoa

Valmista kermavaahto. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Laita vaahto jääkaappiin odottamaan. Voit laittaa vaahdon valmiiksi pursottimeen, jos sinulla on sellainen. Puolita vaniljatanko ja halkaise se pituussuunnassa.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä, lisää joukkoon kaakaojauhe ja sokeri. Sekoita seos tasaiseksi, kunnes sokeri on sulanut. Lisää vaniljatanko, cayennepippuria ja suolaa. Kaada joukkoon maitoa, ensin reilun desin verran ja sekoita vispilällä, kunnes seos on tasainen. Lisää loppu maito ja kuumenna kaakaota, kunnes se on höyryävän kuumaa, se ei kuitenkaan saa kiehahtaa. Kaada kaakao laseihin tai kuppeihin ja pursota päälle kermavaahto tai aseta ruokalusikallinen varovasti kaakaon pinnalle toista lusikkaa apuna käyttäen.  Ripottele päälle koristeeksi hieman kaakaojauhetta. Nauti heti.

Teksti ja ohje: Prisca Leclerc, Pariisissa syntynyt ruoan moniammattilainen, jonka intohimona on suklainen leivonta. Prisca on julkaissut kaksi keittokirjaa: Tarte Tatin ja Mokkapala (Cozy Publishing).