Joulusämpylät ja rosmariini-valkopaputahna

Ranskalaiset mauricette joululeipäset maistuvat sahramilta ja ovat ihanan pehmoisia. Parhaimmillaan ne ovat voin kanssa tai dipattuna johonkin hyvään kastikkeeseen, mutta joulusämpylöiden päälle voi myös sipaista täyteläistä rosmariini-valkopaputahnaa.

 

120 min Haastava 9 annosta

Valmistusaineet

Sämpylätaikina:

Soodakylpy:

  • 1 l vettä
  • 5 rkl soodaa
  • 2 tl suolaa

Voiteluun + päälle:

  • 1 kananmuna
  • 2 rkl maitoa
  • unikonsiemeniä

Rosmariini-valkopaputahna:

Valmistusohje

  1. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön.
  2. Laita uuni lämpiämään hetkeksi 50 asteeseen niin, että uuni on huoneenlämpöä lämpöisempi ja sammuta uuni.
  3. Mittaa maito valmiiksi pienehköön astiaan ja lämmitä se huoneenlämpöiseksi.
  4. Sulata joukkoon hiiva ja lisää suola, sokeri ja sahrami.
  5. Mittaa jauhot tilavaan kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada kuoppaan maitoseos.
  6. Vaivaa taikinaa hetki käsin ja lisää pehmeä voi nokareina.
  7. Vaivaa noin 5 minuuttia, kunnes taikina on tasainen ja irtoaa kulhon pinnasta. Halutessasi voit lisätä hieman vehnäjauhoa, taikina saa olla kiinteähkö.
  8. Laita taikina kulhossaan liinalla peitettynä uuniin kohoamaan tunniksi.
  9. Kun taikina on kohonnut, ota kulho pois uunista ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  10. Sekoita kananmuna ja maito keskenään kuppiin. Ota siemenet esille.
  11. Pyörittele taikinasta pyöreitä sämpylöitä,  noin 7 senttimetriä halkaisijaltaan ja laita ne leivinalustalle odottamaan.

Valmista soodakylpy sämpylöille:

  1. Sekoita kattilassa vesi, sooda ja suola.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laske sitten hieman lämpöä, jotta vesi ei kupli, mutta kiehuu.
  3. Upota sämpylät yksi kerrallaan lähes kiehuvaan soodaveteen, pidä upotettuna noin 5 sekuntia ja nosta sämpylät esimerkiksi lävikkökauhalla leivinpaperille vieriviereen ympyrän muotoon.
  4. Sivele sämpylät munamaidolla ja ripottele päälle siemeniä.
  5. Laita uuniin 15-20 minuutiksi.

Valmista rosmariini-valkopaputahna (tämän voi tehdä vaikka jo sämpylätaikinan kohotessa)

  1. Valuta pavut ja kaada pieneen kulhoon.
  2. Hienonna oksa rosmariinia ja valkosipulinkynsi.
  3. Mittaa joukkoon suola ja oliiviöljy sekä tiraus sitruunamehua.
  4. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi ja tarjoa joulusämpylöiden kanssa.