Lasagne bolognese Hungry Chefin Pizzajauhoista

Lasagne al forno on italialainen kotiruokaklassikko ja Emilia-Romagnan lasagne alla bolognese on tämän ruokalajin kuuluisin ilmentymä. Suomessa lasagne valmistetaan harvemmin vihreästä (verde) pastasta, mutta sitä kannattaa kokeilla! Tämän ihanan vihreän lasagnereseptin Chefille toteutti E.Böckerman

240 min Haastava 8 annosta

Valmistusaineet

Vihreät lasagnelevyt:

Ragù alla bolognese:

Besciamelle-kastike (eli beschamel-kastike):

  • 1 l kevyt- tai täysmaitoa
  • 70 g voita
  • 70 g vehnäjauhoja
  • suolaa maun mukaan
  • jauhettua muskottipähkinää maun mukaan

Valmistusohje

Valmista ensin vihreä pastataikina:

  1. Kiehauta pinaatit ja valuta huolellisesti.
  2. Surauta rikotut kananmunat ja pinaatti yhtenäiseksi blenderillä tai sauvasekoittimella. (Jos et halua vihreää pastaa, aloita vaiheesta 3.)
  3. Mittaa jauhot kulhoon tai työtasolle ja tee jauhojen keskelle kuoppa.
  4. Ripottele suola kuoppaan ja valuta kananmuna-pinaattiseos kuoppaan. Jos haluat jättää pinaatin pois, riko kananmunat suoraan kuoppaan ja riko rakenne haarukalla.
  5. Sekoita jauhoja kananmunan joukkoon, kunnes massa on yhtenäistä. Vaivaa taikina pehmeäksi (n. 10 min). Valmis pastataikina on tahmean kosteaa, mutta ei enää tartu kiinni.
  6. Kääräise taikina muovikelmuun ja anna levätä vähintään 30 minuuttia.

Valmistele ragù pastataikinan levätessä:

  1. Kuori ja silppua kasvikset.
  2. Lorauta korkeareunaiseen pannuun tai pataan reilusti Borges Classic-oliiviöljyä ja kuullota kasvikset pehmeiksi ja makeiksi miedolla lämmöllä, noin 8-10 minuuttia.
  3. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha pataan. Paista, kunnes liha alkaa juuri ja juuri ruskistua. Mausta suolalla ja mustapippurilla paistamisen yhteydessä.
  4. Laske hiukan lämpöä ja lisää maito. Sekoita ja odota, että maito on imeytynyt.
  5. Lisää valkoviini, kääntele pari minuuttia ja lisää Hungry Chef Diavola pizzakastike ja 1 tölkki tomaattimurskaa.
  6. Insaporire eli anna kastikkeen poreilla ja kerätä makua hiljakseen raollaan olevan kannen alla vähintään 2 tuntia, mielellään vielä kauemmin. Sekoita ajoittain.
  7. Tarkista loppuvaiheessa maku ja lisää suolaa ja mustapippuria.

Valmistele lasagnelevyt:

  1. Leikkaa pastataikina neljään palaan.
  2. Rullaa taikinat pastakoneella yksi kerrallaan pitkiksi ohuiksi levyiksi. Pidä vuoroaan odottavat taikinapalat muoviin käärittynä.
  3. Leikkaa taikinakaistaleet lasagnelevyiksi. Mittaa lasagnevuuan koko niin voit tehdä mittatilaustyötä.

Lasagnen herkullisuuden maksimoimiseksi pastalevyjen tulee olla erittäin ohuita, eli pastakoneesta riippuen noin asetuksella 6-7 kaulittuja.

Asettele pastalevyt odottamaan ja tee sillä välin Besciamella-kastike:

  1. Tee roux eli sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot voin joukkoon. Älä ruskista jauhoja.
  2. Valuta huoneenlämpöistä maitoa vähän kerrallaan kattilaan. Sekoita samalla.
  3. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Mausta kastike suolalla ja ripauksella muskottipippuria.

Lasagnen kokoaminen:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Voitele reilunkokoinen vuoka huolellisesti.
  3. Valuta vuoan pohjalle ohut kerros bolognese-kastiketta.
  4. Levitä kastikkeen päälle kerros lasagne-levyjä.
  5. Levitä kerros bolognese-kastiketta ja sen päälle besciamelle-kastiketta.
  6. Levitä kerros lasagnelevyjä ja kerros kastikkeita.
  7. Toista, kunnes pastalevyt ja kastikkeet on käytetty.
  8. Päälimmäisen pastakerroksen päälle tulee kerros besciamelle-kastiketta ja raastettu parmesaani.
  9. Peitä vuoka foliolla ja paista lasagnea uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Ota folio pois 15 minuutin jälkeen, jotta lasagne saa kauniin vaaleanruskean pinnan.
  10. Anna lasagnen vetäytyä vuuassaan vähintään 10 minuuttia ennen leikkaamista.