Suklainen jouluhalko eli Bûche de Noël

Halki poikki ja pinoon, tämä halko on tehty herkuteltavaksi!

Jouluhalko on ranskalainen jouluklassikko, joka juontaa juurensa vanhasta tavasta valaista vuoden pimein päivä polttamalla takassa iso pölkky. Juhla keräsi yhteen koko suvun ja tuliaisiksi tuotiin pölkkyjä. Jouluhalosta on monia versioita. Tämä Van Houtenin suklainen jouluhalko sisältää pehmeän vaniljaisen täytteen, kevyttä suklaista kakkua ja täyteläisen kaakaoisen kuorrutteen. Jouluhalon teko on ehkä monivaiheinen, mutta helppo. Ja mikä parasta, koristelussa saa käyttää mielikuvitusta.

Valmistusaineet

Pohja
6 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Van Houten kaakaojauhetta
Täyte
2 dl kuohukermaa
400 g vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
200 g punaherukoita
Kuorrute
1 dl vettä
100 g pehmennyttä voita (ota ajoissa huoneenlämpöön)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
Koristeluun Van Houten kaakaojauhetta, tomusokeria ja punaherukoita

Valmistusohje

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Asettele leivinpaperi valmiiksi uunipellille.
  2. Tee pohja, erottele viiden kananmunan keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihin. Mittaa sokeri ja vaniljasokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi niin, että vispilöistä jää jäljet.
  3. Mittaa jauhot ja kaakao valmiiksi omaan astiaan. Vatkaa keltuaisvaahdon joukkoon kokonainen kananmuna ja jauhot.
  4. Pese ja kuivaa vatkaimet huolella. Lisää valkuaisten joukkoon hyppysellinen suolaa ja vatkaa pehmeähuippuiseksi vaahdoksi.
  5. Sekoita valkuaisvaahto taikinan sekaan kahdessa erässä lastalla sekoittaen ja nostellen. Älä sekoita lujaa, etteivät valkuaisvaahdon ilmakuplat hajoa.
  6. Kaada taikina reunalliselle leivinpellille leivinpaperin päälle ja tasoita. Nosta uuniin 15 minuutiksi.
  7. Kumoa kuuma pohja työpöydälle läpikostealle, kuivaksi puristetulle keittiöpyyhkeelle (tasainen puuvillapinta). Kumoaminen onnistuu parhaiten pingoittamalla kostea pyyhe uunipellin päälle ja kääntämällä pelti sitten ylösalaisin pöydälle.
  8. Irrota leivinpaperi ja laita toinen kostea pyyhe päälle. Rullaa pohja pitkältä sivulta alkaen tiiviiksi rullaksi pyyhkeiden kanssa ja anna jäähtyä ja kostua 30-40 minuuttia.
  9. Valmista täyte. Vatkaa kerma sokerin kanssa löysähköksi vaahdoksi. Kaada sekaan rahkat ja vatkaa kiinteäksi seokseksi. Nosta jääkaappiin odottamaan pohjan jäähtymistä.
  10. Valmista kuorrute. Kuumenna vesi kattilassa ja kaada joukkoon kaakaojauhe. Vispaa voimakkaasti tasaiseksi seokseksi.
  11. Vatkaa kaakaoseos pehmenneen voin joukkoon, kunnes seos on tasainen. Vatkaa sekaan tuorejuusto.
  12. Lisää tomusokeri vatkaten.
  13. Nosta kuorrute hetkeksi jääkaappiin. Se säilyy myös hyvin yön yli jääkaapissa, mutta ota se ajoissa huoneenlämpöön notkistumaan ennen kuorruttamista.
  14. Täytä rulla. Avaa pohja varovasti leivinpaperille. Levitä vaniljarahkatäyte pohjan päälle tasaisesti, ripottele päälle reilu kourallinen punaviinimarjoja ja kierrä kakkupohja rullalle.
  15. Leikkaa rullan päistä viipaleet oksan kohdiksi. Kuorruta rulla kuorrutteella ja vedä lusikalla kaarnamaisia kuvioita.
  16. Ota leikatut viipaleet käteen ja kuorruta nekin.
  17. Paina viipaleet oksan kohdiksi halon päälle. Koristele halko ripottelemalla päälle ensin kaakaojauhetta, sitten tomusokeria ja lopuksi, juuri ennen tarjoilua, jäisiä marjoja.

Van Houten

Tutustu tuotteisiin ›